Diş Sıkma Botoksu / Bruksizm Botoksu / Çene Botoksu






Botoks, bilinenin aksine sadece kozmetik sektöründe değil anormal kas kasılmaları ile karakterize birçok rahatsızlığın tedavisinde yaygın kullanım alanına sahiptir. Bruksizm, dişlerin bilinç dışı, anormal bir kas aktivitesi ile sıkılması veya gıcırdatılması alışkanlığıdır. Diş sıkma / gıcırdatma tedavisinde botoks, bu anormal kas kasılmalarının engellenmesi amacıyla kullanılmaktadır. Sıklıkla masseter kasa uygulandığı için ‘masseter botoksu’, çene köşelerine uygulandığı için ‘çene botoksu’ veya kısaca diş sıkma botoksu olarak adlandırılmaktadır.

Bu alışkanlık sırasında masseter ve temporal kaslar aktifleşir. 



  • ‘Diş Sıkma Botoksu’,
  • ‘Çene Botoksu’
  • ‘Masseter Botoks’,

Bruksizm tedavisinde botoks, bu isimler ile anılır, aslında bunların tamamı aynı uygulamadır.

Botoks uygulamasıyla özellikle gece boyunca gelişen çiğneme kaslarının istemdışı aktivitesini azaltılır, diş sıkma alışkanlığının sebep olduğu çene ve yüz ağrılarının hızlıca giderilmesini sağlanır. Etkisi birkaç gün içinde ortaya çıkmaya başlar. 




BOTOKS, bruksizm tedavisinde nasıl etki gösterir?

• Botoks, kas kasılmalarını azaltan böylece kasta rahatlama sağlayan aktif bir ajandır.
• Diş sıkarken en fazla kullanılan kas içine ince bir enjektör ile birkaç noktadan uygulanır.
• Diş sıkma botoksu ile sıkma aktivitesi durdurulur, kasta rahatlama sağlanır, böylece çene- yüz bölgesine yayılan ağrılar giderilir ancak kasın çiğneme fonksiyonu etkilenmez.


Bruksizm tedavisinde BOTOKS etkisi ne kadar sürer?

Botoks enjeksiyonlarının etkisinin birkaç ay sürdüğü bilinmektedir.
Diş sıkma botoksu/ bruksizm botoksu yüzde yüz kalıcı bir tedavi olmamasına rağmen, bazı hastalar için gece diş gıcırdatmanın rahatsız edici etkilerine karşı etkili bir şekilde kontrol sağlayabilir.
Botoks etki sürenin sonunda diş sıkma botoksunun tekrarlanmasının gerekli olup olmadığı hekiminiz tarafından kontrol seansınızda belirlenir.



  • Diş Sıkma Alışkanlığının Yüzümüzde Gözle Görülür Hale Gelen Etkisi: MASSETER HİPERTROFİSİ

Masseter kas, yüzümüzün sağ ve sol alt köşelerinde bulunan, çiğneme kasıdır.      

Diş sıkma botoksunun uygulandığı kaslarEstetik algılarına göre bu bölgede erkeklerde köşeli ve kemikli bir yüz görünümü, kadınlarda ise tam tersine daha yumuşak  hatlar çekici bulunup tercih edilmektedir.

Kasın normal fonksiyonu dışında çalışması sonucu kitlesel / hacimsel olarak büyümesi ‘kas hipertrofisi’ olarak adlandırılır. Fitness egzersizleri ile kol kaslarının çalıştırılması sonucu kaslarının büyümesi buna bir örnektir.

Masseter kas, diş sıkma / gıcırdatma sırasında en aktif çalışan çiğneme kasıdır. Sürekli çalışma halinde olan kasın kitlesi zamanla büyür. Kitlesi büyümüş olan masseter kas, köşeli ve kare  yüz görünümüne sebep olur. Bu duruma ‘Masseter Hipertrofisi’ adı verilir.



  • BOTOKS Uygulaması ile Masseter Hipertrfofisinin Azaltılması

Masseter Botoks Uygulaması

Masseter kas bölgesine botoks uygulaması sonrasında, kas dokusu botoks uygulaması öncesi kadar sık ve kuvvetli kasılamayacağı için kitlesinde bir azalma olur, yoğun diş sıkan hastalarda çenemizin sağ-sol köşesinde izlenen şişlik (Masseter Hipertrofisi) azalır, bu şişkinliklerin sebep olduğu kare yüz görünümü kaybolur ve yuvarlak/ oval bir yüz görünümü elde edilir, elmacık kemikleri belirginleşir, çene bölgesini daha ince görünür. Bu yüzden bu uygulama ‘çene botoksu’ olarak da adlandırılmaktadır.


İletişim Bilgileri

Adres: Vista AVM Kızılcaşar Mah. Kızılcaşar İncek Gölbaşı/Ankara, Turkey
06800 Çankaya/Ankara
Email: [email protected]
T: 0312 511 31 15


Randevu Al

Telefon: 0312 511 31 15



Sosyal Medya



©2019 Dr. Begüm Okur – Tüm Hakları Saklıdır. | Design: