20 Yaş Dişleri





20 YAŞ DİŞLERİ

20 yaş dişleri, 2. büyükazı dişlerimizin hemen arkasında, ağzımızda en sonda yer alan dişlerdir. Genellikle 17- 25 yaşları arasında sürmeleri beklenir. Sağlıklı bir şekilde sürdükleri zaman çiğnemeye katkıda bulunarak fonksiyon görürler.


  • 20 yaş dişleri mutlaka çekilmeli midir?

Ağız içinde diğer dişlerimiz gibi normal pozisyonunu almış, sağlıklı, karşı çenede karşılığı olan yirmi yaş dişleri aynı diğer dişlerimiz gibi % 100 fonksiyon görür, çiğnememize yardımcı olurlar. Çekilmelerine gerek yoktur. 

20 yaş dişleri ne zaman, hangi durumlarda çekilir?

  • Çürük Diş
  • Dişeti enfeksiyonu
  • Dişleri sıkıştırma / baskı tarzında ağrı
  • Ortodontik sebepler
Yirmi yaş dişleri, ağzımızda en arkada, ulaşılması ve görülmesi zor bir bölgede yer aldıkları için diş fırçalama sırasında diğer dişler kadar etkin bir bakım sağlanamayabilir. Dolayısıyla bu dişlerde yetersiz diş fırçalamaya bağlı derin çürükler sıklıkla görülür.

Yirmiyaş dişleri, çenelerimizdeki yer darlığına bağlı olarak sıklıkla gömülü kalırlar. Yarı gömülü kalan yani bir kısmı ağız içimizde görünen, diğer kısmı dişeti altında kalan bu dişler, dişeti enfeksiyonu oluşturmaya aday dişlerdir. Ağız içine çıkan bölümden dişeti altına kolaylıkla gıda birikimi / sıkışması olur ve bölgedeki dişeti ve çevre dokuda ‘perikoronitis’ dediğimiz enfeksiyonlara sıklıkla rastlanır. Çenenizin en gerisindeki diş etrafındaki kızarıklık, şişlik, bölgeden gelen kötü koku, kulağa yayılan ağrı, yutkunma güçlüğü lenf bezlerindeki şişlik, perikoronitisin belirtilerindendir.

Dişleri sıkıştırma / baskı tarzında ağrı: Yatık/ açılı olan yirmi yaş dişleri, komşu dişlerde çürük oluşuma sebep olabildiği gibi bu dişlere baskı yaparak köklerine zarar verebilir, ağrıya sebep olabilirler.

Ortodontik tedavi öncesi çenelerde yer açmak veya ortodontik tedavi sonrasında düzgün bir şekilde sıralanan dişlere baskı/ kuvvet gelmesini önlemek amacıyla çekilmeleri gerekebilir.

  • 20 yaş diş çekimi nasıl yapılır?

Ağız içinde diğer dişlerimiz gibi normal pozisyonunu almış ancak çürük, enfeksiyon gibi sebeplere çekilmesi gereken 20 yaş dişlerinin çekimi, ağız içinde görünen diğer dişlerin çekiminde kullanılan normal diş çekimi tekniği ile yapılır. Lokal anestezi ile çekilecek diş bölgesi uyuşturulur ve diş bulunduğu yuvadan kontrollü basınç ile yuvada yükseltilir ve alınır. Dişeti (mukoza) veya kemiğe gömülü 20 yaş dişlerinin çekimi için buradan bilgi alabilirsiniz.

  • Her 20 yaş dişi çekiminden sonra dikiş atılır mı? Yüzümde şişlik olur mu?

Ağız içinde diğer dişlerimiz gibi normal pozisyonunu almış olan ve normal çekim tekniği ile alınan 20 yaş diş çekimlerinden sonra ‘kesi’ yapılmadığı için dikiş atılmasına genellikle gerek yoktur. Çekim bölgesinin daha kolay iyileşeceği öngörüldüğü taktirde de atılan dikiş, hastaya hiçbir rahatsızlık vermez, işlem sırasında da hissedilmez. Kemik veya mukoza cerrahisi yapılmayan normal diş çekimleri sonrasında şişlik yani ödem beklenmez.

  • 20 yaş diş çekimi fiyatı nedir?

20 yaş diş çekim fiyatları dişin gömülü veya yarı gömülü veya sürmüş olmasına göre farklılık
göstermektedir. Diş çekim ücretleri hakkında en genel bilgiye TÜRK Diş Hekimleri Birliği resmi sitesinde yer alan güncel tedavi fiyatlarından ulaşılabilir.


  • 20 yaş diş çekimi sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
  • Çekim bölgesine yerleştirilen tampon 30-45 dakika sonra atılmalı, yerine başka hiçbir şey konulmamalıdır.
  • Çekim bölgesindeki uyuşukluk geçene kadar yemek yenmemelidir. 1 gün boyunca çekim bölgesi tarafı ile yemek yenmemelidir.
  • Çekim yapılan gün boyunca çok sıcak veya çok soğuk gıda-içecekler tüketilmemeli, ılık ve yumuşak beslenilmelidir.
  • Çekim yapılan gün sigara içilmesi kesinlikle önerilmemektedir. 
  • Çekim sonrasında 1 gün boyunca ağızda kan tadı hissedilmesi, hafif düzeyde kanama normal kabul edilmektedir. Ağızda hissedilen kan ve tükrük 1 gün boyunca tükürülmemeli, aksine yutulmalıdır. Çekim bölgesinde oluşan boşluk ancak kan pıhtısının bölgeyi doldurmasıyla iyileşmektedir. Tükürme ile bu pıhtıya zarar verilebilir, pıhtı bozulabilir. Ayrıca tükürme sırasında oluşan basınç, kanamanın artmasına sebep olabilir.
  • Çekimin zorluk derecesine bağlı olarak uyuşukluk geçtikten sonra oluşan sızlama ve ağrı için aspirin dışında bir ağrı kesici kullanılabilir.
  • Çekim sonrası geçmeyen şiddetli ağrılarda diş hekimine başvurulmalıdır. Çekim sonrası geçmeyen şiddetli ağrı, çekim bölgesinin sağlıklı iyileşmediğini göstermektedir.

İletişim Bilgileri

Adres: Vista AVM Kızılcaşar Mah. Kızılcaşar İncek Gölbaşı/Ankara, Turkey
06800 Çankaya/Ankara
Email: [email protected]
T: 0312 511 31 15


Randevu Al

Telefon: 0312 511 31 15



Sosyal Medya



©2019 Dr. Begüm Okur – Tüm Hakları Saklıdır. | Design: