GÖMÜLÜ DİŞLER





Gömülü dişler, normalde ağız içinize çıkmasını beklediğimiz ancak çeşitli sebeplerle sürememiş, dişetinin veya kemiğin altında çenelerimizin içinde kalmış olan dişlerdir.

20 yaş dişleri, en sık gömülü kalan dişlerdir. Köpek dişleri, küçük azı dişleri veya ‘surnumerer’ dediğimiz fazladan oluşmuş dişler de çenelerimizde gömülü halde duruyor olabilirler.

Gömülü dişler, özellikle kemik içinde olduklarında hasta tarafından farkedilmezler, ağız içinde görünmezler, rutin diş hekimi kontrollerinde alınan filmlerde tespit edilirler. Diş sıranızda diş çekimi yaptırmamış olmanıza rağmen eksik bir diş olduğunu farkettiyseniz, bu dişin de çenelerinizde gömülü kalmış olma ihtimali yüksektir.

Her Gömülü Dişin Alınması Gerekli midir?

Tamamen kemik içinde olup asemptomatik yani hastaya hiçbir rahatsızlık yaratmayan,
Komşu diş ve dokularda hasara sebep olmayan,
Ağız içine çıkabilmesi için çenelerde yeterli yer bulunan
gömülü dişlerin alınmasına gerek yoktur.

Akademik Kaynak *De Bruyn, Lieselotte, et al. “A retrospective cohort study on reasons to retain third molars.” International journal of oral and maxillofacial surgery (2019).

Gömülü Dişler Hangi Durumlarda Alınmalıdır?

1) Dişeti enfeksiyonuna (Perikoronitis) sebep olmuş yarı gömülü dişlerin varlığı

Özellikle 20 yaş dişleri, çenelerimizdeki yer darlığına bağlı olarak sıklıkla gömülü kalırlar. Yarı gömülü kalan yani bir kısmı ağız içimizde görünen, diğer kısmı dişeti altında kalan 20 yaş dişleri, dişeti enfeksiyonu oluşturmaya aday dişlerdir. Ağız içine çıkan bölümden dişeti altına kolaylıkla gıda birikimi/sıkışması olur ve bölgedeki dişeti ve çevre dokuda ‘perikoronitis’ dediğimiz enfeksiyonlara sıklıkla rastlanır.

20 yaş dişinizin etrafındaki kızarıklık, şişlik, bölgeden gelen kötü koku, kulağa yayılan ağrı, yutkunma güçlüğü lenf bezlerindeki şişlik, perikoronitisin belirtilerindendir.




2) Komşu dişleri sıkıştıracak açıda olan / sürme potansiyeli olan / baskı tarzında ağrıya sebep olan dişlerin varlığı 3) Yatık/açılı olan, komşu dişlerle ilişkili olan gömülü dişler

Komşu dişlerde çürük oluşuma sebep olabildiği gibi bu dişlere baskı yaparak köklerine zarar verebilir, ağrıya sebep olabilir veya diğer dişlerimizi sıkıştırabilir, dişlerde çapraşıklık oluşumuna sebep olabilirler.

4) Gömülü dişin etrafında kistik oluşum riski bulunması

Dişlerimizin oluşum aşamasında köken aldığı yapılara ‘folikül’ denir. Folikül denilen bu yapılarda görülen genişlemeler, çenelerde kist oluşumuna zemin hazırlar, dolayısıyla bu durum gömülü dişlerin alınmasını gerektirir.



5) Ortodontik sebepler

Ortodontik tedavi öncesi çenelerde yer açmak veya ortodontik tedavi sonrasında düzgün bir şekilde sıralanan dişlere baskı/ kuvvet gelmesini önlemek amacıyla gömülü dişlerin çekilmeleri gerekebilir.



GÖMÜLÜ DİŞLER HAKKINDA MERAK EDİLENLER


  • Gömülü diş ameliyatı zor mudur?

Gömülü diş ameliyatı kolaylık-zorluk seviyesi gömülü dişin pozisyonu, derinliği ve açısına bağlı olarak değişmektedir. Dişetine gömülü veya yüzeyde olan dişlerin çekimi oldukça kısa sürerken, derinde gömülü ve açılı dişlerin çekimi daha uzun süren cerrahi işlem gerektirir ancak en zor pozisyona sahip gömülü diş ameliyatında bile  doğru anestezi tekniği ile  işlem sırasında ağrı-acı duyulmaz. Gömülü diş ameliyatının zorluğu, hastanın işlem sonrası hissedeceği şişlik ve operasyon sonrası ağrıyı etkiler. Bu ağrı ve şişlik hekiminizin önerileri ile kontrol altına alınan normal ve beklenen durumlardır.


  • Gömülü diş ameliyatı acı verir mi?

En zor pozisyona sahip gömülü diş ameliyatında bile ağrı, acı hissedilmez. Lokal anestezi ile ameliyat bölgesi tamamen en az 3-4 saat uyuşuk kalacak şekilde uyuşturulur, dolayısıyla doğru anestezi tekniği ile  işlem sırasında ağrı-acı duyulmaz. Anestezik maddeler baskı-basınç hislerini yok etmez, dolayısıyla işlem sırasında basınç, baskı, dokunma hisleri duyulur ancak bu hisler acı ve ağrı gibi rahatsızlık verici hisler değildir.


  • Gömülü diş çekim ücreti nedir?

Gömülü diş çekim fiyatları dişin tam gömülü (kemik retansiyonlu) veya yarı gömülü (mukoza retansiyonlu) oluşu ve gömülü dişin açısına (yatık veya açılı) bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Gömülü diş çekim ücretleri hakkında en genel bilgiye TÜRK Diş Hekimleri Birliği resmi sitesinde yer alan güncel tedavi fiyatlarından ulaşılabilir.


  • Gömülü diş çekimi sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Çekim bölgesine yerleştirilen tampon 30-45 dakika sonra atılmalı, yerine başka hiçbir şey konulmamalıdır.
Çekim bölgesindeki uyuşukluk geçene kadar yemek yenmemelidir. 1 gün boyunca ameliyat bölgesi tarafı ile yemek yenmemelidir.
Çekim yapılan gün boyunca çok sıcak veya çok soğuk gıda-içecekler tüketilmemeli, ılık ve yumuşak besinler tüketilmemelidir.
Çekim yapılan gün sigara içilmesi kesinlikle önerilmemektedir. 
Çekim sonrasında 1 gün boyunca ağızda kan tadı hissedilmesi, hafif düzeyde kanama normal kabul edilmektedir. Ağızda hissedilen kan ve tükrük 1 gün boyunca tükürülmemeli, aksine yutulmalıdır. Çekim bölgesinde oluşan boşluk ancak kan pıhtısının bölgeyi doldurmasıyla iyileşmektedir. Tükürme ile bu pıhtıya zarar verilebilir, pıhtı bozulabilir. Ayrıca tükürme sırasında oluşan basınç, kanamanın artmasına sebep olabilir.
Ameliyat bölgesindeki dikişler genellikle 1 hafta sonra alınmaktadır.
Dikişlerin bulunduğu bölge, çekimi ertesi gününden itibaren yumuşak diş fırçası ile bastırmadan temizlenmelidir. Bölgede kalan gıda artıkları iyileşmede gecikme ve enfeksiyona sebep olabilir.
Çekimin zorluk derecesine bağlı olarak operasyon bölgesinde gelişen şişlik, ağrı, ağzın tam olarak açılmaması normal kabul edilen durumlardır. Hekiminizin önerisine bağlı olarak ilk 24 saat boyunca operasyon bölgesine yüzünüzün dışından buz uygulaması yapılmalı ve 24 saat sonunda buz uygulaması bırakılmalıdır. 
Hekiminizin reçete ettiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.
Operasyondan birkaç gün sonra geçmeyen,artan şiddetli ağrılarda diş hekimine başvurulmalıdır. Çekim sonrası geçmeyen şiddetli ağrı, çekim bölgesinin sağlıklı iyileşmediğini gösterebilir.

İletişim Bilgileri

Adres: Vista AVM Kızılcaşar Mah. Kızılcaşar İncek Gölbaşı/Ankara, Turkey
06800 Çankaya/Ankara
Email: [email protected]
T: 0312 511 31 15


Randevu Al

Telefon: 0312 511 31 15



Sosyal Medya



©2019 Dr. Begüm Okur – Tüm Hakları Saklıdır. | Design: