Çene Kistleri





Çene kistleri, içi sıvı veya yarı sıvı materyal ile dolu, zar veya kapsül ile çevrili patolojik yani hastalıklı kabul edilen, yapısal olarak balona benzeyen boşluklardır. Oluştukları yerde genişleyerek sürekli büyümeye devam ederler.

Kistler, insan vücudunun her tarafında oluşabilir ancak en çok çenelerimizde görülürler. Çene kemiği içinde, dişlerimizin kök ucunda veya dişetinde gelişebilirler.

Çene Kistlerinin Belirtileri

Çene kistleri, ne yazık ki çoğunlukla sinsi bir şekilde çene kemikleri içinde büyürler ve enfekte olmadıkları takdirde hiç belirti vermezler. Rutin diş muayeneleri ve kontrollerinde alınan filmlerde tespit edilirler.

Enfekte olan çene kistleri ise yüzde şişlik, ağrı, bulundukları bölgedeki dişlerde sallanma gibi belirtiler verebilirler. Alt çenede gelişen kistler, dudakta uyuşukluk, karıncalanmaya sebep olabilir. Sıklıkla gömülü bir dişle beraber görülürler.



  • Çene kistleri ne tür sorunlara yol açar? Alınmadan bırakılsa ne olur?

Çene kistleri yavaş da olsa sürekli büyümeye devam eden oluşumlardır. Çene kistleri çevresindeki dişleri de içine alarak, çene kemiğini zayıflatarak büyümeye devam ederler.

Tedaviye geç kalınan olgularda çene kistleri çok büyük boyutlara ulaşıp sinüs, burun boşluğu, alt dudağı uyuşturan sinir gibi anatomik oluşumlara zarar verebilir, etkileri geri dönüşümsüz hale gelebilir, kötü huylu tümör oluşumu gibi ciddi sorunlara neden olabilirler. Çene kemiğini zayıflatarak büyüdükleri için, çene kemiğinin sağlam duvarları incelir ve çene kırıklarına kadar giden problemler ile karşılaşılabilir.

  • Çene Kistlerinin Tedavisi

Çene kistlerinin tedavisinde enükleasyon ve marsüpyalizasyon adı verilen iki yöntem kullanılır.

Enüleasyon; kistin cerrahi olarak tek parça halinde tamamen çıkarılmasıdır. Kistin büyüklüğüne göre lokal veya genel anestezi ile uygulanabilir.

Marsüpyalizasyon; sinüs boşluğu, alt dudağımızı uyuşturan sinir gibi dokularla ilişkili olan büyük boyutlara ulaşmış çene kistlerinin tamamen cerrahi olarak çıkarılması, bu anatomik yapılarda geri dönüşümü olmayan hasar ile sonuçlanabilir. Dolayısıyla bu durumda olan kistlerin ilk aşamada cerrahi olarak tamamen alınmasını tercih etmemekteyiz.

Marsupyalizasyon yönteminde kist içerisine yerleştirilen bir aparey ile birkaç ay içinde kist boyutlarında çarpıcı bir küçülme elde edilmektedir. Küçülen kist, bizim için önem arzeden anatomik yapılardan uzaklaşır, tamamen alınması çok büyük oranda kolaylaşır. Cerrahi işlem sonra iyileşme süreci büyük oranda kısalır ve kolaylaşır, dokularda sıfır hasar ile iyileşme tamamlanır


İletişim Bilgileri

Adres: Vista AVM Kızılcaşar Mah. Kızılcaşar İncek Gölbaşı/Ankara, Turkey
06800 Çankaya/Ankara
Email: [email protected]
T: 0312 511 31 15


Randevu Al

Telefon: 0312 511 31 15



Sosyal Medya



©2019 Dr. Begüm Okur – Tüm Hakları Saklıdır. | Design: